The Queen

Vi slutter sæsonen med efter generalforsamlingen at se Stephen Frears skarpe og vittige skildring af det engelske kongehus’ største moderne krise. Filmen udspiller sig i dagene omkring Lady Dianas død i 1997, hvor England og ikke mindst kongehuset er ved at gå i opløsning. Dronning Elizabeth trækker sig tilbage bag væggene på Balmoral Castle med familien – ude af stand til at forstå folkets reaktion på tragedien. For den nyvalgte premierminister Tony Blair er folkets behov for trøst meget håndgribeligt, og da følelsesudbruddene bliver stærkere og mere hysteriske, må Blair finde en måde at reetablere forbindelsen mellem dronningen og folket.
Filmen skildrer dronning Elizabeths udvikling frem mod en ny erkendelse af, at England har ændret sig, og at monarkiet ikke kan træffe sine dispositioner isoleret. Dronningen fremstilles som en kvinde, der ikke har været i overensstemmelse med udviklingen, men som hele sit liv har udført en rolle, hun ikke har ønsket sig, og som i den anledning har lidt store personlige afsavn.
”The Queen” er en overvældende vellykket film. Den er indholdsrig, formelt elegant, følelsesmæssigt anfægtende og spændende på et plan der forbløffer, eftersom alting jo er givet på forhånd”, slutter Bo Green Jensen sin meget rosende anmeldelse i Weekendavisen.