Paterson

Om denne film, som vi slet ikke kender, vil vi blot citere – og stole på! – Sdf’s formand, der skriver:

”Paterson er en perle af en film. Vi følger i syv dage hverdagen for buschaufføren Paterson, der bor i byen af samme navn. Han står op hver morgen, kysser sin smukke kæreste og går på arbejde, hvor han dels samvittighedsfuldt kører sin rute, dels skriver poesi om hverdagens små lyse øjeblikke. Han kommer hjem, går tur med hunden, spiser kærestens hjemmelavede mad og hører på hendes drømme om fremtiden. Det er en film næsten uden plot. Det er en poetisk og underfundig film, der hylder det stille intense liv, og som gør en glad og skærper ens opmærksomhed overfor nærværet i nuet. Jim Jarmusch fortæller selv, at han er blevet inspireret af digteren Ron Pagett, hvis digte bruges i filmen. Man tænker uvilkårligt på Dan Turell, der også ”holdt mest af hverdagen”. Paterson er selve den vidunderlige hverdag”.

Dørene åbnes kl. 19.00 – Cafeen er åben
Filmstart kl. 19.30
Halvvejs i filmen holdes et kvarters pause hvor Cafeen også er åben

Moonlight

Vi slutter første del af sæsonen af med at vise årets Oscarvinder som bedste amerikanske film.

Filmen er historien om den unge sorte mand, Chiron, fortalt gennem 3 udvalgte og klart definerede nedslag, nemlig barndom, ungdom og voksenliv.  Hans liv og kamp for at finde sin plads i tilværelsen formes dels af de mennesker, han møder, og dels af de øjeblikke, han gennemlever, i et af Miamis hårdt belastede kvarterer. Fra en ludfattig barndom med grov mobning og en opvækst hos en crackafhængig mor over ungdommen, hvor vold og spørgsmål om seksualitet presser sig på, til et voksenliv hvor han må genforhandle sin identitet og tage ejerskab over sit eget liv.

Det er en meget velspillet film, der nærværende og roligt fortæller sin bevægende historie. Det er en dannelsesfortælling, der foregår i et sort, voldeligt, homofobisk miljø, som instruktøren selv kender til, men som han formår at lave en almen historie ud af. Det fineste ved Moonlight er netop iflg. Bo Greens anmeldelse i Weekendavisen, at ”filmen er tidløs og farveblind”, altså vedkommende for os alle.

Manchester by the sea

Lee er en mand af få ord i et koldt nordamerikansk Boston. Vi fornemmer fra start af, at noget har forårsaget hans knugende tavse ensomhed, men først da hans storebror dør og efterlader ham sin adfærdsvanskelige teenagersøn i hans varetægt, sker der noget. Lee drager tilbage til sin fødeby, en fiskerflække på den amerikanske østkyst, den by der har givet filmen navn, Manchester by the Sea. Og langsomt får vi indsigt i baggrunden for Lees ophold i Boston, og hvorfra smerten og selvhadet stammer.

Filmen er blevet meget rosende anmeldt og kaldt et mesterværk. Berlingske kalder den ” en smerteligt rørende historie, der ikke ville være til at bære, hvis den ikke var så smuk i al sin kuldslåede menneskelighed”, og filmmagasinet Ekko slutter sin anmeldelse usædvanligt klart: ”Filmen er simpelthen så skidehamrende godt skrevet og spillet. Se den! ”

Gense Cabaret med Liza Minelli

Gensyn med “Cabaret” Bemærk MANDAG d 25 sept. 2017

Gørlev Medborgerforening og Filmklubben er gået sammen om et arrangement hvor vi omdanner ”Den Gamle Biograf” til en Cabaret fra 30`erne.
Dermed dannes rammen og skaber den rette stemning når vi viser filmen ”Cabaret” med Liza Minelli.
Herudover vil der blive serveret ost og pølsebord til 60 kr. mod forudbestilling på email: gorlev.medborger@gmail.com
Om Filmen:
I 30’ernes Berlin ligger økonomien i ruiner og millioner af utilfredse abejdsløse giver nazismen vind i sejlene. Det lader dog ikke til at genere de uhæmmede skuespillere på cabareten Kit-Kat-club, der optræder med sexede og stærkt satiriske numre. Men inden længe bliver også de løsslupne kunstnere draget ind i den uhyggelige tyske virkelighed.

Entre: 40 kr. for medlemmer af de to foreninger.
Er du ikke medlem endnu ?
kan du efter eget valg købe medlemskort à 40 kr. til Medborgerforening
eller medlemskort à 30 kr. til Filmklubben ved indgangen.
Bemærk at det er mandag d. 25/9 kl 19.30

La La land

Selv om filmen ”på stregen” netop ikke vandt Oscaren som bedste amerikanske film – det gjorde Moonlight, som vi viser senere på sæsonen – så har filmen på næsten alle måder gået sin sejrsgang overalt, og vi synes også Gørlev Filmklubs medlemmer skal have chancen. Filmen er en hyldest til Hollywood og alt hvad dette sted står for af store musicals og kærlighedsfilm.

Los Angeles er kendt som byen, hvor drømme bliver til virkelighed. Mia, en ung skuespillerinde, jagter sit livs filmrolle, men indtil chancen dukker op, må hun nøjes med at servere cafe-latte til byens store filmstjerner. Ligeledes drømmer den dedikerede pianist Sebastian om et gennembrud som jazzmusiker, men er tvunget til at acceptere ligegyldige jobs som hyggepianist på nussede barer. De mødes og forelsker sig stormende, men både deres kærlighed og karriereplaner sættes på en hård prøve i denne storby, der også er kendt for at knuse hjerter og drømme.

La la land fortæller historien om livsforandrende kærlighed gennem en overdådighed af sang og dans. Det er da ikke til at stå for!

Captain Fantastic – en anderledes far

Dybt inde i det nordvestlige USA’s skove bor hippien Ben med sine seks børn, som han opfostrer til at blive ekstraordinære mennesker. Han lærer dem ikke blot at overleve i naturen, men underviser dem også i verdenslitteratur og filosofi. Da Bens hustru begår selvmord, er flokken dog nødt til at forlade deres bohemeparadis. Mødet med den moderne civilisation bliver en stor omvæltning for familien

Irrational man

Woody Allens nyeste film er en slags ”remake” af Dostojevskijs Forbrydelse og straf!

Den livstrætte filosofiprofessor Abe Lucas – glimrende spillet af Joaquin Phoenix – lever i en verden, hvor intet længere giver mening. Heller ikke de to kvinder, der kredser om ham, den ældre kollega Rita, der keder sig i et vaneægteskab, og den unge mønsterstudent, Jill, der synes, at den alkoholiserede og desillusionerede lærer er mere spændende end hendes unge kæreste. Tilfældigt hører Abe og Jill om en dommer, der uretfærdigt i en skilsmissesag vil frakende moderen sine børn. Sagen fænger Abe: Han vil skaffe verden af med et dårligt menneske! Det gør han så og får livsgnisten tilbage! Den samme problematik som Dostojevskij filosoferede over: Må man fri verden for et ondt menneske, altså tage et andet menneskes liv for andre menneskers skyld?

Historien er både spændende og underholdende. Selv om filmen ikke når hovedværkerne i Allens store produktion, er den iflg. Jyllands-Postens anmelder ”dybt tilfredsstillende”, og Bo Green kalder den i Weekendavisen for ”en stofrig film med overskud og sjælden elegance”.

Generalforsamling + Blue Jasmine

Det er Woody Allens film nr. 45, og det er lang tid siden, han har været så god ifølge anmelderne. Der er i øvrigt nok stadig komikere på rollelisten og sjove scener og skarpe oneliners, men filmen er et drama, ja man fristes til at kalde den en tragedie, der fortæller den barske historie om en kvindes voldsomme standsmæssige, følelsesmæssige og psykologiske fald.

Filmens hovedperson er Jasmine, der virkelig er ”kommet ned i verden”, da hendes luksusliv i  New Yorks overklasse slutter, da hendes mand afsløres som finanssvindler af værste slags. ( Filmen kan ses som Woody Allens kommentar til finanskrisen.) Hun tvinges derfor til at tage til søsteren Ginger i San Fransisco, som hun ellers altid har set ned på. Hun er fraskilt, arbejder i et supermarked og bor i en lille lejlighed med sin ordinære kæreste, alt sammen noget der frastøder Jasmine, som egoistisk og hensynsløst søger at dominere miljøet. Hun fortsætter nemlig med at leve i selvbedraget, selv om hun ikke har andet end facaden tilbage. Filmen er faktisk ”et både rørende og fascinerende karakterstudie, og Cate Blanchett har aldrig været bedre end i rollen som Jasmine, der gennemspiller et utroligt følelsesregister, så man rystes”, som Sdf’s anmelder slutter.

Dørene åbnes kl 19.00
Cafe fra 19.00-19.30 samt i pausen midtvejs.
19.30 – 20.00 Generalforsamling
Filmstart 20.00

Boyhood

Egentlig skulle aftenens film have heddet 12 Years, men slavefilmen ”12 Years a Slave”, som vi viste sidste sæson, havde ligesom taget den titel. Den kunne også have heddet ”levet liv”, for det er hvad filmen bogstaveligt viser: Instruktøren har hvert af årene i 12 år samlet de samme skuespillere og filmet i nogle dage. Derfor udvikler de sig og bliver ældre både udvendigt og indvendigt, som vi gør når vi lever livet. Historien fortæller om en drengs opvækst fra han er 6 til han bliver 18, og giver derved en helt unik beskrivelse af det at være barn og de forandringer man gennemgår i familiens skød.

”Filmens egentlige tema er således tiden, der former menneskene. Det er ganske banalt og slet ikke dramatisk, ja filmen er sådan set ret minimalistisk på trods af dens længde, men filmen lever i alle øjeblikke. Den er et stykke liv, der opruller sig for ens øjne – gribende i hvert minut”, som Sdf’s anmelder slutter sin anmeldelse.

 

Dørene åbnes kl 19.00
Cafe fra 19.00-19.30 samt i pausen midtvejs.
Filmstart 19.30

Birdman

Aftenens film er lavet af den mexicanske instruktør Alejandro Inarritu, der lavede de mesterlige film ”Babel” og ”Biutiful”, som vi begge har vist i klubben.

Handlingen er centreret om hovedpersonen, en afdanket skuespiller, Riggan, der forsøger at gøre et kunstnerisk comeback, efter for mere end 20 år siden at have været stjerne i superheltefilmene om figuren Birdman. Nu forsøger han at sætte et teaterstykke op på Broadway for at tjene penge og samtidig bevise, at han kan andet end at være superheltestjerne. Men intet går som planlagt, for Birdman-figuren overtager ofte hans hoved og styrer hans liv.

”Birdman” er en tragikomedie om en mand, der kæmper en sisyfoskamp mod fordomme, egne begrænsninger og ikke mindst tiden. Filmen har næsten ingen klip, så vi er næsten på én lang surrealistisk rutschetur. ”Det er stor kunst – og så er det også morsomt”, som sdf’s anmelder skriver. ”Birdman” vandt Oscar’en som bedste film sidste år.

Dørene åbnes kl 19.00
Cafe fra 19.00-19.30 samt i pausen midtvejs.
Filmstart 19.30