Min Lange Rejse

Den kinesiske mesterinstruktør, Zhang Yimou, har vi fulgt tæt i Gørlev Filmklub gennem hele hans karriere fra ”Ju Dou” og ”Under den røde lygte” i 80’ernes slutning over hverdagsdramaet om den unge skolelærer i ”Ikke en mindre” til det storslåede sværd-drama ”Hero” i sæsonen 2004-05.
Aftenens film er en realistisk, intim hverdagsskildring, der fortæller den gribende historie om en japansk fars forsøg på at forsone sig med sin søn. De to har ikke set hinanden i årevis, og forholdet er iskoldt, men da sønnen bliver alvorligt syg, og faren samtidig erfarer, at hans store lidenskab og interesse knytter sig til kinesisk opera og specielt den kendte sanger Li Jiamin, begiver han sig på rejse ind i hjertet af Kina for at filme en forestilling med sangeren til sønnen.
Rejsen er fuld af forhindringer og bliver derved en symbolsk rejse efter at finde mening i tilværelsen, en rejse i det fjerne, der måske gør en tilnærmelse mellem far og søn mulig, selv om de rent fysisk er længere fra hinanden end nogensinde. Det er en enkel, bevægende og smuk film.

Tiger på spring drage i skjul

Ang Lee, som vi her i klubben kender for så gode film som ”Spis Drik, Mand Kvinde” og ”Fornuft og følelse”, har her begået en overrumplende anderledes, poetisk og bevægende eventyrfilm. Vi er i Kina lige før det sidste kinesiske dynastis sammenbrud for omkring hundrede år siden. Den berømte kriger Li Mu Bai har fået nok af livet som kriger og overlader sit kostbare sværd til sin veninde. Sværdet bliver imidlertid stjålet, og det bliver begyndelsen på et usædvanligt begivenhedsrigt drama om venskab og uforløst kærlighed, samtidig med at filmen også er en medrivende actionfilm med utroligt flot koreograferede kampscener. Det er virkelig lykkedes Ang Lee at skabe en film, der på samme tid giver et indblik i kinesisk kulturhistorie og underholder i stor stil. Filmen vandt fortjent en Oscar for bedste udenlandske film.