Handlingen i aftenens film udspiller sig i Tyskland i foråret 1945 ved 2.verdenskrigs afslutning. Teenagerpigen Lore ser sig nødsaget til at tage ansvaret for sine fire yngre søskende, da deres forældre, der er højtstående nazister, er taget af de allierede. Børnene oplever for første gang konsekvenserne af deres forældres handlinger og står i en håbløs situation, ude af stand til at klare sig selv og med udsigt til en sand rædselsrejse, da de beslutter at nå frem til deres bedstemors hjem næsten 900 kilometer nordpå. Mødet med en anden flygtning, den unge jøde Thomas, vender op og ned på alt hvad Lore og hendes søskende har lært som indoktrinerede sønner og døtre af den ariske herskerrace.
”Med udgangspunkt i en tysk-britisk forfatter er det lykkes en australsk-jødisk instruktør at dreje en af de senere års stærkeste film om Holocaust og 2. verdenskrig. ”Lore” er måske ikke ligefrem et rigtigt eventyr, men til gengæld en tryllebindende thriller om synd, skam, seksualitet og uskyldstab”, som Information slutter sin rosende anmeldelse.
Dørene åbnes kl. 19.00 og filmen starter 19.30
Du kan ikke bestille billetter men – mød blot op!
Synes man den kurdiske film fra sidste filmaften var eksotisk og fremmedartet, så er det intet mod denne aftens film, der i bogstavelig betydning må kaldes enestående. Filmen spilles udelukkende af australske aboriginals og er en blanding af mytologi, antropologi og underfundig humor. Den fører tilskueren ind i en evig, mytisk verden, der på en gang er 1000 år gammel og uddød, og samtidig levende og nutidig, på en gang helt vildt fremmed og dog så såre menneskelig og genkendelig. Og instruktøren har fravalgt såvel at påtvinge dette univers en moderne dramaturgi som at skildre det som eksotisk etnografi. Her er altså hverken helte eller skurke, eller skarpslebne knive, flodhestepiske eller menneskeædende krokodiller.
Der er dog en ”fortælling”, fortalt på ”aboriginsk” og ved hjælp af kropssprog om en kvindesulten lillebror, der er misundelig på en storebror med tre koner! Fortællingen tager sin tid, skyder sideskud, gyser ved muligheden af magi og går sine egne vegne. Langsomt bliver man spundet ind i filmens drømmetempo og forsvinder ind i dens tidløse zone. Det er en betagende og meget anderledes filmoplevelse, man får chancen for her. Grib den!
Filmen foregår i 1930’ernes Australien, hvor et storstilet raceprogram skulle sikre, at landets urbefolkning, aboriginals, gennem få generationer skulle raceforædles. Som et led i dette fjernede man en lang række halvblods aboriginals fra deres mødre med henblik på opdragelse på et børnehjem, hvor de kunne lære kristne værdier! Enkelte af disse, dem med den lyseste hud, blev udvalgt til en egl. uddannelse med henblik på at føde endnu lysere børn.
De tvangsfjernede børn kaldes i dag The Stolen Generation, og filmen følger tre autentiske pigebørn, der vakte stor opmærksomhed ved på bare fødder at gennemføre en 2000 km lang flugt tilbage til barndomshjemmet, til trods for en omfattende menneskejagt på dem. Deres ledetråd undervejs er titlens kaninsikre hegn, som er rejst over kontinentet for at holde kaninerne væk fra landbrugsjorden, men symbolsk selvfølgelig også henviser til det racedelte samfund.
Det er blevet en bevægende, enkelt fortalt historie, der blot ved at lægge tingene frem gør en stor virkning.