Filmklubbens historie 2

Status over de første 25 år

Vi kan som Filmklub nu se tilbage på 25 år med film i Den Gamle Biograf. Med en trofast skare af publikum, som for nogles vedkommende har været medlem i alle 25 år. Selvfølgelig er nogle faldet fra og nye er kommet til. Ligesom i bestyrelsen hvor der stadig sidder 4 som har været med i alle 25 år og andre kun har siddet  i 24, 20 år og derunder. Der har været en meget lille udskiftning af medlemmer i bestyrelsen. Dog har vi I de sidste par år forsøgt med held at få yngre kræfter d.v.s. folk under 50 ind i bestyrelsen og det er vi kommet godt i gang med. Og det kan selvfølgelig kun forklares ved at det må have være sjovt og det bliver ved med at være sjovt at lave filmklub i Gørlev.

Stjernestunder – har der været mange af undervejs.
3 store filmfestivaler på Kalundborgegnen som vi var medarrangører af med masser af filmoplevelser, prisoverrækkelser etc.

Vores egen ”Klassiske Filmdage” med oplægsholdere udefra og hvor der var 110 da Anders Refn lagde op til de 7 Samuraier
Ligeledes den lange række af besøg af danske instruktører og manuskriptforfattere som tog hele vejen til Gørlev for at lægge op til deres film og som alle udtrykte positiv overraskelse over det store fremmøde og engagementet i klubben. Og endelig en lang række fantastiske minder ud af 500 film så usædvanlige, så smukke, så rørende, så gribende, så rystende som kun film på det store lærred kan være.

Ca 500 film er det blevet til. Gode historier fra alle verdenshjørner fælles for dem alle er at de er fortrinsvis smalle, og har fået gode anmeldelser, mange af dem har vundet priser rundt omkring ved Festivals.
Af de 500 er der kun ca 110 amerikanske,  110 nordiske heraf 75 fra Danmark , 18 svenske, og yderligere 10 fra de øvrige nordiske lande.
Og af de sidste over 270 film er 160 fra resten af europa .
De sidste ca 110 film fra små filmnationer.rundt omkring i verden lige fra Iran.

Vi har gennem årene fulgt udenlandske instruktører som Woody Allen, Mike Leigh, Ken Loach, Joel Coen, Dardennebrødrene, Pedro Almodòvar og Roman Polanski
og danske instruktører som Bille August, Lars von Trier, Ole Bornedal, Thomas Vinterberg, Susanne Bier, Per Fly, Niels Malmros , Anders Refn og Eric Clausen.

25 år er gået – men hva`så ?

I 2001 viste man 1. gang digital film med premieren på Toy Story 2 i NewYork og London.

Siden år 2005 har der ikke været tvivl om hvad vej vinden bar med henblik på at gå væk fra de gamle spoler på 2 x 25 kg pr film leveret pr vognmand over til udelukkende digital visning leveret som harddisc/via download.
Det sker ikke kun i Danmark men over hele verden samtid. Kameraer, klippeborde lyd etc. skal over på digital.

I starten kun snak om digitalisering.
I 2008 havde nordisk film kun investeret i 2 digitale fremvisere. (en i Imperial, en i Palads og en i BioCity i Århus.

Men efterhånden går det stærkere med flere og flere titler i 3D. Hvis alle 396 sale i Danmark skulle digitaliseres ville det koste 250 mio. (2008) kr

En stor investering for Biograferne på tal nær 7-800.000 kr pr sal, En del småbiografer i mindre byer vil forsvinde Branchen regner med 75 biografer vil lukke.

Tilbage i biografbilledet overvejende kun store biografer med flere sale 2-3 op til 7-9 sale i større provinsbyer.

I 2010 indgår 34 danske små og mellemstore biografer med samlet 60 sale aftale om at digitalisere. Ved udgangen af 2010 er 120 ud af ca 400 sale digitaliseret.

I 2011-2014 gives med et filmforlig et engangsbeløb på 200.000 kr pr biograf (ikke pr sal) til at købe digitalrt udstyr for. Kun biografer ikke filmklubber støttes.

I dag i 2012 i vores område nu kun Biografer i Kalundborg, Slagelse , Sorø  og Holbæk.
Ud over disse Vig Bio i Holbæk kommune og Mørkøv Kino i Holbæk kommune samt Gørlev Filmklub

Samtidig med både Vig Bio og Mørkøv Kino søgte vi om midler hos LAG til at digitalisere. Det er lykkedes begge de andre biografer bla. med støtte fra LAG, fra deres kommuner egne midler at få digitaliseret/3D  også filmstøttefonden gav dem hver 200.000 kr fra til digitalisering da de viser film næsten hver aften. Vi modtog støtte om 150.000 kr da vi ”kun” var filmklub.

I 2011 gik det så rigtig stærkt med populære 3Dfilm .  Avatar, Harry Potter, ToyStory er nogle af dem.
Alle sale i biograferne var næsten blevet digitaliseret med 3D. Denne store investering skulle også bruges så udviklingen speededes op så sæsonen 2011-12 ville blive vores sidste hvis ikke vi fandt pengene.

Budskabet var at vi som filmklub enten skulle digitaliseres eller lukke. Vi kunne med vores smallere filmvalg se frem til endnu et par år med spoler. Så ville filmudbuddet efterhånden forsvinde helt.

For at barbere prisen ned fra de ca 700.000 droppede vi 3D og fik et første tilbud på  600.000 kr
Samtidig med Vig og Mørkøv Kino søgte vi LAG-udvikling og modtog herfra 150.000 kr.
Søgte Kalundborg kommune og fik først 50.000 kr fra Kultur og fritidsudvalget og senere yderligere 50.000 kr. Samtidig fik vi afslag på de 200.000 kr fra Kulturministeriets Filmpulje til Biografer da vi jo blot er en Filmklub.
450.000 kr mangles . Gode råd er dyre. Ca 35 ansøgninger blev sendt afsted.

Nævn ikke den fond i Danmark hvis formål kunne dække et sådant formål – som ikke er blevet søgt. Banker, Fonde, Kongehus, erhvervsforeninger, lokale spillehaller,  lokale og nationale firmaer med økonomisk pondus – alt blev forsøgt.

Ved udgangen af 2012 ville alle sale i biograferne være blevet digitaliseret med 3D. En så stor investering fra biografernes side skal selvfølgelig også bruges, så udviklingen speededes op så sæsonen 2012-13 ville sandsynligvis blive vores sidste, hvis ikke vi fandt pengene.

En lavere Dollarkurs har givet os lidt medvind så den samlede pris på Fuld Digitalisering men incl. 3D + nyt lærred og Blueray/DVD-afspiller lige nu er 560.000 kr. + moms i alt 700.000 kr. derudover ca 20.000 kr til bla. nyt lærred, påkrævet revisor, strøm og udsugning.

Hvordan skaffer man lige de sidste 550.000 kr som jo stadig er rigtig mange penge !!!

Hvordan er det så gået ? 

Pludselig begyndte drømmen at tage form.
Fra Kalundborg kommune modtog vi af 2 omgange i alt samlet 100.000 kr
En dag dumpede et brev ind af brevsprækken med et tilsagn om at støtte projektet. Afsender var A.P. Møllers fond for almene formål og støttebeløbet lød på 366.250 kr.
Nordeafonden støttede med 25.000 kr. Det samme fra ”Festival på Kalundborgegnen” og fra Høng Spillehal v/ John Anderberg.
Fra Gørlev Erhvervsforening 10.000 kr og fra Sjællands Sparekasse 5000 kr samt fra Kalundborg Erhvervsforening 3.000 kr.

Samlet i alt 710.000 kr, som  sammen med vores egen opsparede kapital, trods de obligatoriske ekstra udgifter som altid dukker op, lige var nok til at dækkede det samlede Projektbeløb til Digital udstyr, 150 sæt 3D-briller, nyt lærred etc.

Pengene var i hus og kontrakten blev skrevet under, aftaler med vores bank og i løbet af sommeren blev udstyret leveret fra Tyskland og installeret af VLL fra Sorø.

Pengene fra LAG blev udbetalt og alt var klar til den første af forhåbentlig mange sæsoner i Gørlev Filmklub.

Vores drøm med Digial visning var gået i opfyldelse.
Flottere, bedre billeder.
3D-film
nyere film hurtigere
På sigt også mulighed for sports-events, koncerter, musik f.eks operaer via attelit/netværk

Til årets Kulturdag i 2012 blev udstyret indviet med 3D tegnefilmen Orla Frøsnapper.

Og 13 sept var der premiere på det nye anlæg i Filmklubben. Lars Von Triers seneste film Melancholia. En formidabel åbningsfilm I den nye digitale Gørlev Filmklub.