Den Grønne Cykel

Vi lægger ud med noget så forbløffende og fremmedartet som en film – i øvrigt den første! – fra Saudi-Arabien. Den er oven i købet lavet af en kvindelig instruktør, stærkt rost og nået så langt, at den er blevet indstillet til en Oscar.

Filmens handling er enkel: Den frejdige, kvikke 12-årige pige Wadjda bor i Riyadh med sin konservative mor, som ikke er meget for datterens hang til vestlig popmusik og andre ukvindagtige gøremål. Såsom at cykle! Men det ønsker Wadjda sig brændende, og for at få råd til selv at købe sig en cykel, melder hun sig til en koran-konkurrence på sin pigeskole. Der er hun dog mest kendt for at lave ballade og trodse regler, snarere end at kunne citere koranvers, så ikke mange tror på hende som vinder.

Filmen giver et enestående og ægte kig ind i et univers, man aldrig har set skildret på film før, og er samtidig en velfortalt og velspillet film, som uden at pege fingre stiller centrale spørgsmål til de religiøse og kønsspecifikke regelsæt, der gælder i den del af verden.