Brooklyn

Aftenens film er en vellykket romanfilmatisering, og både en gribende kærlighedshistorie og immigrantfortælling.

Den unge kvindelige hovedperson, Eilis, rejser fra et fattigt og udsigtsløst Irland i begyndelsen af 1950’erne, og trods hjemve lykkes det hende faktisk at skabe sig en tilværelse i New York-bydelen Brooklyn med job, uddannelse og kæreste. Eilis må imidlertid rejse hjem i forbindelse med en krise i hendes familie, og hjemstavnen lokker hende. Nu er hun jo den spændende ”amerikaner-pige”, og den søde og velhavende Jim, der før ville have været fuldkommen uopnåelig, er nu stærkt interesseret. Eilis stilles i et voldsomt dilemma mellem ”ude” og ”hjemme”.

”Brooklyn” er en bevægende og indfølt skildring af immigrantens lod. Ikke en barsk historie om nutidige pressede bådflygtninge, men den rejser alligevel relevante, tidløse spørgsmål om, hvordan man tager imod folk udefra, og om den evige splittelse og eksilfølelse, som vil plage alle, når man forlader sit hjemland for at skabe sig et nyt liv under fremmede himmelstrøg

Another Year

Gørlev Filmklub har i årenes løb vist ganske mange af den fremragende engelske realist Mike Leighs film, sidst Happy-go-lucky  i 2009-10-sæsonen. Han laver film om ”almindelige mennesker” ( hvis sådan nogle ellers eksisterer). Således også i hans nyeste, hvor han følger ægteparret Tom og Gerris liv gennem et år.

Filmen skildrer stort og småt i livet for parret og deres nærmeste. En god kollega til Gerri får dog næsten hovedrollen, da hun i sin 40-årige ensomhed bilder sig ind, at Tom og Gerris 30-årige ugifte søn, John, er en potentiel mage, og forfølger dette mål til den (naturligvis) bitre ende, hvor John præsenterer sin ny kæreste…

Personskildringen står helt centralt og afdækker de enkeltes følelser og tanker på en så nådeløs måde, som kun Mike Leigh kan. Og som Bo Green skriver i Weekendavisens anmeldelse er filmen ”for instruktørens fanbase et afgjort must. For nye tilskuere er den et godt sted at begynde”.