Rundt om Schmidt

Aftenens anden film viser spændvidden i amerikansk film, når den er størst. Det meste er ret forudsigeligt i dette mesterlige portræt af en knudemand, der er snydt for sin skæbne.
Warren Schmidt er en netop pensioneret forsikringsagent i midten af 60’erne, der derefter hurtigt bliver enkemand. Hans eneste datter skal giftes med en vandsengssælger, han ikke kan udstå. I sin kones efterladte breve konstaterer han at hun mange år tidligere var ham utro med hans bedste ven. Således grundigt ramt, tager Schmidt derefter sit liv op til overvejelse gennem en køretur gennem USA til datterens bryllup.
Det kan måske lyde lidt tungt, men det er det ikke. Tværtimod er det både en befriende og opmuntrende beretning, hvor man både griner og græder. De hvide amerikanske middelklassesværdier og livsopfattelse udstilles frydefuldt, samtidig med at man konstant føler den hjerteskærende ydmygelse og tomhed i Schmidts tilværelse
Når det bliver så vellykket, skyldes det også at det formidable og konstante centrum udfyldes af Jack Nicholson i en af hans karrieres allerbedste præstationer. Han spiller den indadvendte og socialt og følelsesmæssigt amputerede gamle forsikringsmand med en fabelagtig kontrol ned i den mindste mimiske detalje. Det er mesterligt – stor og gribende skuespilkunst.