Frida

Dette er noget så relativt sjældent som en vellykket filmisk biografi over den mexicanske kunstner Frida Kahlos liv.
Og hende er der jo så afgjort stof i til en fejende flot og farveglad film. Da den sagnomspundne og nu højt vurderede malerinde som 18 årig rammes af en frygtelig færdselsulykke, drysser der guldstøv ned over hendes mishandlede legeme. Dette skete angiveligt også i virkeligheden (!), men får selvfølgelig i filmen en symbolsk værdi. Smerten, der medførte 18 kirurgiske indgreb gennem årene, bliver det ”skæbne-guld”, som gør hende til en stor, helt selvcentreret kunstner, der malede ca. 200 billeder af sig selv med et hypnotiserende og gennemborende blik under de sammenvoksede øjenbryn.
Filmen koncentrerer sig om Frida Kahlos mangeårige samliv med Mexicos store folkelige freskomaler Diego Rivera, hvis kunst hun beundrede. Denne store tykke, kvindeglade og kommunistiske boheme skildres med stor udstråling i filmen, og er lige ved at stjæle billedet fra Salma Hayek, der med sin oplagte lighed med Frida i årevis har kæmpet for filmens realisering, og både er coproducent og hovedrolleindehaver.
Ifølge Morten Piils anmeldelse i Information er filmen blevet ”en velkrydret mexicansk ret, der med stærke kulører i billederne og latinsk glød i musikken er blevet en film, man ser med glæde”.

Et Smukt Sind

Filmen fortæller en autentisk historie om matematikeren John Nash, der i 1994 modtog nobelprisen. Vi følger det unge matematikgeni helt fra han begynder at studere på Princeton Universitet i 1947. Han specialiserer sig i skjulte mønstre i biologisk adfærd, spilteori. Men hvad der tegner til en problemløs karriere bliver imidlertid afbrudt, idet Nash i forbindelse med arbejdet som kodebryder for CIA under den kolde krig føler sig forfulgt, og derefter lider han de næste 30 år af paranoid skizofreni. Eller gør han? Hvad der virkelig finder sted eller er indbildning for Nash, er nemlig ikke let at afgøre. Forinden er han blevet gift med den smukke og varme Alicia som bliver en uvurderlig støtte for ham til at genvinde sit mentale helbred. Vi følger altså vores hovedperson i 47 år, fra ung til gammel, og Russel Crowe gør det aldeles gribende ( lige som i den ligeledes autentiske historie “The Insider” om den samvittighedsplagede medicinske forsker, som vi viste i klubben for to år siden). Helhedsindtrykket af “Et smukt sind” er en foruroligende og spændende historie om et sammensat og lidende menneske, i årevis plaget af sine dæmoner.