Krigen

Den danske film ‘Krigen’ handler om soldaten Claus, som er kompagnichef og udstationeret i Helmand-provinsen i Afghanistan. Hjemme i Danmark forsøger hans hustru, Maria, at holde styr på en travl hverdag med tre børn, der savner deres fraværende far.
På en rutinemission bliver Claus og hans mænd fanget i en farlig situation, og derfor tvinges kompagnichefen til at træffe en afgørende beslutning. For at redde en såret soldat og slippe ud af skudilden, vælger han at bombe området, men da det viser sig, at der også er kvinder og børn blandt de dræbte, står Claus over for en anklage om krigsforbrydelse og efterfølgende retssag i Danmark.
‘Krigen’ er det tredje skuespiller/instruktør-samarbejde mellem Tobias Lindholm og Pilou Asbæk efter de roste dramaer, R og Kapringen.
I 2012 blev en dansk kompagnichef tiltalt for at have dræbt afghanske civile, men sagen kom aldrig for retten. Det er episoder som denne, der har inspireret ‘Krigen’, som er en realistisk skildring af forholdene i et krigsramt Afghanistan, men også af konsekvenserne ved den danske, militære deltagelse – både på et restligt og et personligt plan.
‘Krigen’ har Tuva Novotny, Dar Salim og Søren Malling blandt birollerne

Tilladt for børn over 15 år

Jalla! Jalla!

Vi starter sæsonen med en både vedkommende og stærkt underholdende komedie, en debutfilm af den kun 23-årige, svensk-libanesiske Josef Fares. Historien fortæller om de to hverdagsklovne og antihelte, svenskeren Måns og hans libanesisk fødte ven Roro, der er parkpassere i Örebro i Sverige og hver har en kæreste. Men så vælter katastroferne ned over dem: Måns rammes af impotens, og Roros familie beslutter at det er på tide for Roro at gifte sig med en passende partner, som de naturligvis finder til ham. Roro og den udvalgte pige elsker bare ikke hinanden, men er først alligevel ude af stand til at sige nej, fordi forventningerne og traditionerne er så massive. “Jalla, jalla” betyder nærmest Tjep! Tjep! Kom så lidt kvikt! Filmen handler altså om det pres der lægges på unge, dels i den skandinaviske sex-industri, hvor Måns er kunde og tror at kunne finde løsningen på potensproblemerne, dels i sammenstødet mellem individuel kærlighed og fastlåste familienormer med arrangerede ægtekaber som andengenerations-indvandrerne mærker det. Den unge instruktør behandler de i virkeligheden dybt alvorlige problemer kærligt ironisk og med hjælp af en smittende humor. Og som i alle gode komedier handler filmen om hvordan kærligheden mellem mennesker kan og vil triumfere, når blot man følger sit hjerte og forstår at sige fra.