De standhaftige

Filmen viser de omkostninger, Danmarks engagement i de forskellige mellemøstlige krige har haft. Den fortæller historien om en ung dansk soldat, der træder på en landmine og får sine ben sprængt væk. Hjemme i Danmark følger vi hans psykiske reaktioner, især vreden, og hans energiske forsøg på genoptræning. På hospitalet møder han en ung balletdanserinde, og en kærlighedshistorie udvikler sig.

Kan man sine klassikere, altså i dette tilfælde H. C. Andersens ”Den standhaftige tinsoldat”, kan man tænke sig til dele af historien, selv om den moderne ballerina i modsætning til eventyrets i den grad kan andet end at stå på et ben og se smuk ud.

Det er på mange måder en gribende film, der først og fremmest er et psykologisk portræt og en kærlighedshistorie, og man kan godt savne det mere samfundskritiske og politiske aspekt, men det er altså ikke her, den svenske instruktør har lagt vægten. De to hovedroller spilles glimrende af Mikkel Følsgaard og den debuterende Cecilie Lassen, der selv er balletdanserinde, der har måtte holde op med at danse på grund af skader!

Små Ulykker

Dette kan dansk film altså: Den socialrealistiske hverdagskomedie. Tænk bare på ”Italiensk for begyndere”, ”En kort, en lang”, ”At klappe med en hånd” og ”Okay”. Præcise, morsomme og sande portrætter af hverdagens danskere.
I aftenens meget vellykkede debutfilm af slagsen møder vi en rigtig dansk familie, der kommer i krise da moderen dør. Faderen og de fire voksne søskende bliver for en tid mindet om, at de udgør en familie, og efter at have gennemlevet diverse små og store kriser, kommer de stærkere ud på den anden side, både hver for sig og som familie. Morens død bliver altså en katalysator til at beskrive relationerne mellem disse nære slægtninge, der bakser med problemer, som enhver biografgænger fra en eller anden vinkel kan genkende.
Det specielle ved ”Små ulykker” kan vi, der har set Mike Leighs film, især ”Hemmeligheder og løgne”, men også sæsonens ”All or nothing”, let genkende. Skuespillerne har arbejdet tæt sammen om opbygningen af deres roller, så vi helt ned i detaljen får den realistiske menneskefremstilling frem. Det gælder nemlig den realistiske detalje og derigennem afsløringen af hvad mennesker er og bærer på af – hemmeligheder og løgne! Det er glimrende, usentimentalt og præcist gjort af en lang række fremragende danske skuespillere, vi ellers ikke ser så meget til på film.